کمک دولت هند به رژیم و شرکت های هندی برای دور زدن تحریم ها


روزنامه هندی ایندین اکسپرس با چاپ مطلبی در سایت اینترنتی خود نوشت که وزارت امور خارجه این کشور طرحی در دست دارد که بر اساس آن به شرکت های هندی در مورد "شیوه های خلاقانه" تجارت با ایران برای دور زدن تحریم های سازمان ملل و آمریکا توصیه هایی شده است. بی بی سی که این گزارش را تهیه کرده است می نویسد: نویسنده این مطلب که روز سه شنبه سوم اوت (۱۲ مرداد) منتشر شده است، در گزارش خود خاطر نشان کرده است که تا بحال این "شفاف ترین" نشانه ای بوده که در آن دولت هند با وجود تحریم های بین المللی فراگیر علیه ایران، از علاقه خود برای ارتباط تجاری با ایران در زمینه های مختلف از جمله در حوزه انرژی خبر داده است.

البته در ابتدای این مطلب نوشته شده که هفته گذشته کمیته ای به ریاست یکی از مشاوران امنیت ملی هند تصمیم گرفته است که برای یافتن راهی جهت استفاده از موارد مستثنی شدن از تحریم های آمریکا در مورد ایران، با مقامات آمریکایی گفتگو کنند.

اما آنطور که نویسنده این مطلب نوشته تا مشخص شدن نتیجه این رایزنی ها، به شرکت های هندی طرف معامله با ایران، چندین راه مختلف برای در امان ماندن از اثرات مخرب تحریم های ایران توصیه شده است.

ظاهرا منبع ادعای این روزنامه در این مورد، مقاله ای است که در وزارت امور خارجه هند تحت عنوان "تحریم های بین المللی علیه ایران و چشم انداز روابط هند و ایران" منتشر شده است.

این مطلب در شرایطی در این روزنامه هندی منتشر می شود که مقام های آمریکایی چند روز پیش از سفر به کشورهای آسیایی برای تشویق این کشورها به همراهی کردن با آمریکا و اتحادیه اروپا در تنگ تر کردن حلقه تحریم ها علیه ایران سخن گفته بودند.

کنسرسیوم های مشترک بین المللی برای پنهان ماندن از تیررس تحریم ها

روزنامه ایندین اکسپرس از قول این کمیته در وزارت امور خارجه هند، یکی از این راهها را وارد شدن شرکت های هندی در کنسرسیوم هایی با شرکت هایی از روسیه، چین، و کویت عنوان کرده است تا از این طریق کار آمریکا و کشورهای اتحادیه اروپا در متهم کردن کشور یا شرکت به خصوصی در ارتباط با نقض تحریم ها علیه ایران دشوارتر شود.

در ماه ژوئن (خرداد ماه) سال جاری، اعضای شورای امنیت سازمان ملل به منظور وادار کردن جمهوری اسلامی به قبول خواست این شورا در خصوص توقف غنی سازی اورانیوم و همکاری گسترده و شفاف با آژانس بین المللی انرژی اتمی، قطعنامه ای شامل تحریم های اقتصادی و مالی جدیدی را علیه ایران تصویب کردند.

در پی صدور این قطعنامه، شماری از کشورهای غربی، از جمله ایالات متحده، کانادا، استرالیا و اعضای اتحادیه اروپا، تحریم‌های اقتصادی و مالی جداگانه ای را علیه جمهوری اسلامی به اجرا گذاشته اند.

در چنین شرایطی است که به نظر می رسد بسیاری از شرکت های خارجی طرف معامله با ایران، در عمل باید بین ارتباط تجاری با ایران و تحریم‌های بین المللی یکی را انتخاب کنند.

اما شاید آنطور که از گزارش این روزنامه هندی بر می آید، اکنون راه سومی هم پیش پای برخی از شرکت هایی که بازار ایران برای آنها همچنان جذاب است، قرار دارد.

یکی دیگر از گزینه های پیشنهادی وزارت امور خارجه هند به شرکت های هندی طرف معامله با ایران، ثبت شرکت هایی با هویت های جدید و به گونه ای است که اسناد مالی آنها طبق قانون در دسترس آمریکا و اتحادیه اروپا قرار نگیرد.

رقابت با چین در تسخیر بازار انرژی ایران

روزنامه ایندین اکسپرس در ادامه این مطلب، دلیل اصلی هند برای حفظ ارتباطات تجاری خود با ایران را نیاز مبرم صنایع هند به تامین بی وقفه نفت خام و گاز از سوی ایران عنوان کرده، و از خلاء ایجاد شده در حوزه های نفت و گاز ایران پس از خروج شرکت های بین المللی از این کشور از سال ۲۰۰۷ ، به عنوان موقعیتی برای ورود شرکت های هندی به این حوزه ها در ایران یاد کرده است.

نویسنده "ایندین اکسپرس" معتقد است که چین پس از سخت تر شدن تحریم ها علیه ایران در سال ۲۰۰۷، آگاهانه تصمیم گرفت که حضور خود را در حوزه های نفت و گاز این کشور افزایش دهد.

اکنون به نظر می رسد هند نیز در تلاش است تا از این خلاء رقابتی به نفع خود استفاده کند.

در انتهای این مطلب به "شیوه های خلاقانه" دیگری برای کم اثر کردن جنبه های مخرب تحریم ها بر شرکت های هندی اشاره شده است.

از جمله می توان به استفاده از واحد پولی ریال و روپیه هند در انجام مبادلات تجاری دو جانبه، و ورود شرکت های هندی به حوزه های سرمایه گذاری که هنوز مورد تحریم آمریکا قرار نگرفته اند،مانند صنعت معدن، کودهای شیمیایی و صنایع غذایی و داروسازی اشاره کرد.